Vooruitblik 2025

Voor Nederlands Loodswezen staat 2025 in het teken van de lange termijn. De vlootvernieuwing is bijna voltooid, en we boeken goede vooruitgang met de verduurzaming van onze goederen en gebouwen. Onze ambitie is om in 2050 een volledig CO₂-neutrale organisatie te zijn. Omdat onze schepen een levensduur van ongeveer twintig jaar hebben, is het cruciaal om tijdig bij te sturen en toekomstbestendige keuzes te maken.

Nieuwe missie, visie, strategie

Nederlands Loodswezen stelt in 2025 een nieuwe missie, visie en strategie (MVS) op als leidraad voor onze activiteiten tussen 2026-2030. De leidraad sluit aan bij de visie die in 2024 is opgehaald bij de stakeholders en is toegespitst op de nieuwe werkelijkheid van geopolitieke onrust, de noodzaak tot beveiliging van de Noordzee en innovaties in de scheepvaart en duurzaamheid. In de MVS vullen we het waardecreatiemodel aan met nieuwe inzichten voor onze toekomstige financiering en begroting, planning, beleid en strategie.

Naar verwachting wordt de nieuwe MVS in december 2025 door de ledenvergadering vastgesteld. Daarna gaan alle entiteiten binnen Nederlands Loodswezen hier vervolgens mee aan de slag en stellen zij hun eigen beleidsplan op. Dit geldt zowel voor de Nederlandse Loodsencorporatie, NLBV als voor de regionale loodsencorporaties. Het veiligheidsstatement ‘Samen Veilig en Vlot’ wordt in 2025 geïmplementeerd en maakt deel uit van de nieuwe missie, visie en strategie.

Voorsorteren op aanpassing Wamr

Financiële wendbaarheid en de mogelijkheid om flexibel op- of af te schalen is een belangrijke ambitie naast het garanderen van 24/7 beschikbaarheid. Maar het maken van nauwkeurige reizenramingen als grondslag voor dekkende loodsgeldtarieven is complex in deze volatiele handelsomgeving.

We bereiden een evaluatie voor van de Wet actualisatie markttoezicht registerloodsen (Wamr) en het systeem van cost plus en price cap, samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de sector. We koersen op een stabiel systeem en beleidsrust, zodat we met vertrouwen nieuwe investeringen kunnen doen.

Verdere verduurzaming

De laatste van de nieuwe tenders in de M-klasse, de ‘Milo’, is in januari 2025 in gebruik genomen. Voor regio Scheldemonden worden dit jaar twee hybride swaths gebouwd die vanaf medio 2026 in de vaart komen. We nemen afscheid van de ‘Gemini’ en ‘Explorer’ uit de Discovery-klasse, omdat het onderhoud te kostbaar wordt. Inmiddels zijn gesprekken gestart met overnamepartijen.

“Met dank voor de samenwerking met Nederlands Loodswezen en Camarc Design werden de
M-klasse schepen gerealiseerd. Deze high-end schepen zijn gekenmerkt door veiligheid, functionaliteit en duurzame brandstofefficiëntie.” 

Albert Keizer, algemeen directeur Next Generation Shipyards bv. 

Als Nederlands Loodswezen in 2050 volledig CO₂-neutraal wil zijn en rekening houdt met de levensduur van twintig jaar van de schepen, moeten we vanaf 2030 al nieuwe investeringen doen. In 2024 is het onderzoek gestart naar de ‘Tender van de Toekomst’, waarin we onderzoek doen naar nog schonere brandstoffen, alternatieve rompvormen en bijvoorbeeld draagvleugeltechnologie.

Netcongestie is een groot maatschappelijk probleem. Het brengt met name de verduurzamingsambities in regio Rotterdam-Rijnmond in gevaar. Daarom onderzoeken we in 2025 of de aanschaf van batterypacks kan bijdragen aan een stabiele energievoorziening.

Voorbereiden op het zwartste scenario

Het ministerie van Defensie heeft aangegeven dat een oorlogsdreiging reëel is. Nederlands Loodswezen beseft dat dit gevolgen heeft voor de weerbaarheid, veerkracht en veiligheid van de eigen operatie. Loodsen hebben een toegevoegde waarde in dit veiligheidsvraagstuk: ze komen als eerste persoon aan boord en krijgen daar een beeld van de activiteiten op een schip. De autoriteiten hebben ons verzocht om verdachte situaties te melden, ook als het gaat om ondermijningsactiviteiten zoals drugssmokkel. Dit jaar overleggen we verder met de autoriteiten over de dreigingen en onze mogelijke bijdrage aan de versterking van de veiligheid van Nederland.

“De geopolitieke situatie heeft invloed op de weerbaarheid, veerkracht en veiligheid van Nederlands Loodswezen. Er is een reële angst dat er oorlog uitbreekt. Wij moeten ons daarop gaan voorbereiden: hoe gaan we onszelf voorzien van brandstof en onderdelen, hoe houden we de operatie gaande.” 

Herman Broers, directeur Nederlands Loodswezen B.V.

Betrokken medewerkers en stakeholders

NLBV en NLc intensiveren de dialoog met de medewerkers en stakeholders over de organisatie, werkzaamheden en toekomst. In 2025 houdt NLBV weer een klanttevredenheidsonderzoek onder registerloodsen.

De twee loods symposia die regio Rotterdam-Rijnmond in 2024 organiseerde, krijgen een structureel karakter. Ook de interactieve aanpak van het jubileumsymposium in maart met de stakeholders beviel zo goed dat we hen vaker willen betrekken bij het overleg over de toekomst.

De pilot Bestuurdersopleiding is in 2024 gestart en krijgt permanente opvolging. Het bewustzijn groeit dat goed besturen een vak apart is.