Duurzame operatie
De verduurzaming van Nederlands Loodswezen is een doorlopend proces. We blijven nieuwe technologieën en inzichten volgen en nemen via Stichting Positieve Impact deel aan congressen en keteninitiatieven voor verduurzaming. Ook delen we onze inzet voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) via onze website en social media-kanalen. We willen voldoen aan het klimaatakkoord voor de zeevaart dat inzet op de uitfasering van broeikasgassen. In 2030 is de bedoeling dat er in absolute zin 20% minder wordt uitgestoten t.o.v. 2008 en in 2040 minstens 70% reductie t.o.v. 2008.
Materieel
Met de vijf tenders in de M-klasse verwachten we een brandstofbesparing van circa 30% te realiseren ten opzichte van het gebruik van de tenders in de A/L klasse. Daarnaast zette Nederlands Loodswezen steeds vaker biobrandstoffen in. In regio Rotterdam-Rijnmond kunnen de nieuwe helikopters biobrandstof gebruiken en in regio Scheldemonden is een proces gestart naar volledig elektrisch taxivervoer.
Nieuwe swaths
Regio Scheldemonden krijgt in 2026/2027 twee nieuwe swaths met hybride voortstuwing en een elektrisch aandrijfsysteem. De contracten met de Duitse scheepswerf Abeking & Rasmussen werden in oktober 2024 getekend. Om de praktijkbehoeften beter te begrijpen, hebben de engineers een dag meegevaren.
De ingebruikname van de swaths staat gepland voor 2026/2027. Regio Scheldemonden verwacht dat ze essentieel zullen zijn voor het beloodsingsproces op de loodskruispost Steenbank. Ook zorgen de swaths in de toekomst voor een continue beschikbaarheid van de loodsdienstverlening bij alle weersomstandigheden.
Nieuwe helihangar
Regio Rotterdam-Rijnmond startte met de bouw van een nieuwe helihangar in de Pistoolhaven. De hangar krijgt 144 zonnepanelen en wordt uitgerust met een warmtepomp. Vanwege het risico op problemen met netcongestie, onderzoekt de regio of ze battery packs kan aanschaffen om waar nodig zelf te voorzien in de elektriciteitsbehoefte.
Kantoren
Alle kantoren hebben inmiddels energielabel A. Het aantal (snel)laders bij de kantoren is in 2024 flink uitgebreid. Vanaf 2025 zijn alle nieuwe leaseauto’s uitstootvrij.
Digitaal
Data en ICT spelen een cruciale rol in het optimaliseren van onze bedrijfsvoering. Project RADAR (Robotisering, Automatisering, Digitalisering als Resultaat) gaat een nieuwe fase in. Na de implementatie bij HR en bemanningszaken, wordt nu gestart met de implementatie van software bij vlootbeheer, inkoop, finance en ICT. Begin 2025 kozen we voor één softwareleverancier die afdelingen zoveel mogelijk op maat bedient.
Projectmatig werken
NLBV voerde in 2024 Project Management Office (PMO) in om projecten te stroomlijnen en tijdig te prioriteren. Binnen PMO worden alle projecten getoetst en gemonitord op basis van kwaliteit-tijdigheid-budget.
“Afschalen en een grotere financiële wendbaarheid realiseren is ingewikkeld als je een 24/7-beschikbaarheid wil garanderen. Toch hebben we met PMO een tool in handen om financieel zo wendbaar mogelijk te zijn.”
Wino Dorst, financieel directeur Nederlands Loodswezen B.V.
Project Lutine
Ook project Lutine wierp dit jaar zijn vruchten af. De afdelingen vlootbeheer, varende dienst en ICT gebruikten het Ship Performance Monitoring System om brandstofverbruik en het onderhoud van de loodstenders te monitoren, rapporteren en verifiëren.
Data werden dag en nacht uitgelezen en voor analyses van brandstofgebruik in combinatie met weersomstandigheden en vaargedrag. Zo konden we nauwgezet problemen opsporen en snel oplossen.
CO2-emissierapportage
Nederlands Loodswezen is sinds september 2018 gecertificeerd voor de CO2-prestatieladder versie 3.1. In deze rapportage wordt een overzicht gegeven van de emissies per scope en categorie.
Onder scope 1 vallen de emissies die worden uitgestoten door installaties van het Loodswezen, zoals emissies door de eigen vaartuigen en wagenpark.
Scope 2-emissies zijn emissies die ontstaan door de opwekking van elektriciteit, warmte en koeling en stoom in installaties waarvan het Loodswezen geen eigenaar is, maar die het wel gebruikt. Hieronder valt de uitstoot door elektrische installaties.
Scope 3-emissies zijn emissies die ontstaan als gevolg van de activiteiten van het Loodswezen, maar die voortkomen uit bronnen die geen eigendom zijn of beheerd worden door het Loodswezen. Hieronder vallen en de inzet van de helikopter en taxi’s voor het vervoer van loodsen en gebruik van voertuigen voor woon-werkverkeer.
CO2-emissie per categorie 2024
CO2-footprint 2024-2020
% bio brandstof vaartuigen t.o.v. totale brandstof vaartuigen |
2024 |
Totaal brandstofverbruik schepen (in liters) |
11.168.102 |
Waarvan HVO 100 (bio) (in liters) |
2.450.262 |
% biobrandstof |
21,94% |