Bekwame en tevreden loodsen en werknemers
De instroom van nieuwe loodsen en de invulling van technische vacatures bleef in 2024 een punt van aandacht en zorg. De instroom in maritieme beroepen neemt al jaren af, en de stap naar het beroep van registerloods wordt steeds minder vaak gemaakt. NLc en NLBV werkten samen aan beleid om het werknemerspotentieel en de instroom van nieuwe loodsen op peil te houden en de duurzame inzet van medewerkers te waarborgen.
Instroom
In 2024 werd een belangrijke stap gezet om de instroomdoelgroep van Nederlands Loodswezen te verbreden. Samen met het Scheepvaart en Transportcollege (STC) in Rotterdam werd de premaster OTR:MMP ontwikkeld waarmee mbo-studenten kunnen doorstromen naar het hbo. De premaster bestaat uit een assessment van capaciteiten en een programma dat mbo-studenten voorbereidt op het hbo-denkniveau en de master OTR:MMP. De eerste groep mbo-studenten start in september 2025.
De RLc‘s onderhielden nauwe contacten met regionale onderwijsinstellingen om Nederlands Loodswezen onder de aandacht te brengen. Regio Scheldemonden werkte bijvoorbeeld nauw samen met Hogeschool Zeeland (minor Pilotage) en Maritiem en Logistiek College Scalda de Ruyter in Vlissingen.
Zichtbaarheid
Nederlands Loodswezen bracht het beroep van de loodsen actief onder de aandacht op maritieme beurzen, banenmarkten en zeevaartscholen. Tijdens de Wereldhavendagen en andere nautische evenementen konden bezoekers onze loodsactiviteiten van dichtbij beleven door mee te varen. De doop van de M-klasse tenders 'Mare' en 'Mees' werd gevierd met een 'instroomfeestje' op de zeevaartscholen van Terschelling en IJmuiden. Zo kregen studenten inzicht in wat het betekent als loods te werken.
Opleiding en training van besturen en loodsen.
De samenleving wordt steeds complexer, zowel op de werkvloer als in de wereld waarin Nederlands Loodswezen opereert. Deze ontwikkelingen stellen hogere eisen aan onze bestuurders. Daarom introduceerde de Bestuursraad in 2024 een pilot Bestuurdersopleiding, gericht op het versterken van de basisvaardigheden van bestuurders. De opleiding combineert praktische kennis met essentiële bestuurdersvaardigheden, zoals op het gebied van effectief vergaderen, wet- en regelgeving en organisatiekunde. In 2025 wordt de pilot omgezet naar een permanente bestuurdersopleiding.
NLc en NLBV werken bovendien samen aan een uniforme leiderschapsstijl binnen alle entiteiten binnen Nederlands Loodswezen. Deze uniformiteit draagt bij aan een eenduidige uitstraling naar de buitenwereld: een Nederlands Loodswezen.
De algemene raad heeft de coördinatoren opleiding en training gevraagd om te kijken naar een vernieuwde opzet voor de Landelijke Permanente Educatie (LPER) van loodsen. Deze hernieuwde invulling kan naar verwachting na besluitvorming in 2026 worden ingevoerd.
Betrokken loodsen
Regio Rotterdam-Rijnmond organiseerde op de ss Rotterdam, twee symposia voor registerloodsen. Tijdens break-outsessies gingen de loodsen met elkaar in gesprek over thema’s als innovatie en toekomst, financiën en efficiëntie. De kleinschalige opzet zorgde voor een lage drempel om ideeën en inzichten te delen. De symposia leverden waardevolle perspectieven op en versterkte de onderlinge sociale cohesie. Vanwege het succes zetten we deze sessies voort in alle regio’s.

Nieuw pensioenstelsel
NLc kreeg als eerste beroepsvereniging in Nederland toestemming van De Nederlandsche Bank om over te stappen op het nieuwe pensioenstelsel. De oude pensioenregeling werd per 31 december 2024 beëindigd. In samenwerking met externe adviseurs is gewerkt aan een soepele overgang naar het nieuwe stelsel per 2025.
Zorg voor een duurzame inzet van medewerkers NLBV
In 2024 bedraagt het ziekteverzuim voor de operationele dienst 6,7%. Voor het kantoorpersoneel is het ziekteverzuim percentage 6,32%. Deze ziekteverzuimcijfers liggen hoger dan de norm. Om dit te verbeteren, is in 2024 een nieuwe aanpak geïntroduceerd in samenwerking met Arbo Unie. Deze aanpak richt zich op een betere opvolging en monitoring na ziekmeldingen.
Daarnaast kunnen medewerkers van NLBV via de zorgverzekeraar deelnemen aan een vitaliteitsprogramma, dat bijdraagt aan hun duurzame inzetbaarheid.
Beroepsbevordering
In Nederland hebben de loodsen in 2024 gemiddeld 31,4 uur per jaar (2023: 31,2) aan beroepsbevordering besteed. De totale besteding per jaar kan fluctueren door wisselende opleidingsbehoeften en het al dan niet samenvallen van periodieke trainingen. Periodiek dient de loods een aantal verplichte (terugkerende) opleidingen en trainingen af te nemen, zoals de geultraining, de Loods Op Afstand (LOA)-training, persoonlijke veiligheidstrainingen en de helikoptertraining. In 2024 ligt het aantal bestede uren op het gewenste ambitieniveau, de context is hetzelfde als in voorgaande jaren.
