Nautische kennisdeling en ketenoptimalisatie
Technologische, digitale en juridische ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op. Denk aan loodsen op afstand, autonoom varen, navigatieondersteunende middelen en wijzigingen in maritieme- en EU-wetgeving. Voor Nederlands Loodswezen is het delen en ophalen van kennis essentieel. Om focus te houden, is in 2024 de werkgroep Research & Development (R&D) opgericht. Deze werkgroep volgt ontwikkelingen op de voet en stelt prioriteiten. Regionale vertegenwoordigers werken hierin samen met een externe kwartiermaker.
Samenwerking met stakeholders
Overleg en samenwerking met stakeholders en ketenpartners droegen bij aan de kwaliteit van onze loodsoperatie en de optimalisatie van de maritieme keten. Zo onderhield regio Scheldemonden nauw contact met de Dienst Afzonderlijk Beheer Loodswezen (DABL) en Vloot in Vlaanderen. Ook deed de regio samen met Rijkswaterstaat tests ter voorbereiding op de operationele ingebruikstelling van de Nieuwe Sluis Terneuzen. In de Zeeuwse en Vlaamse havens aan de Schelde zette de regio samen met ketenpartners artificial intelligence in om de ketenplanning te optimaliseren.
“Nederlandse registerloodsen bezitten unieke praktijkkennis die van onschatbare waarde kan zijn voor beleidsmakers. Hun rol gaat verder dan het begeleiden van schepen; zij beschikken over inzicht in de dynamiek van de vaarwegen, haveninfrastructuur en operationele risico’s. Door een goede samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat kunnen de registerloodsen zo bijdragen aan een integrale benadering van havenbeheer, waardoor de Nederlandse zeehavens niet alleen veilig blijven, maar ook concurrerend en toekomstbestendig.”
Alexia Michel, Afdelingshoofd Zeehavens
Directie Maritieme Zaken
Directoraat-Generaal Luchtvaart en Maritieme Zaken
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Overleg
De regio’s overlegden geregeld met havenmeesters, de kustwacht, de Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit (GNA) en andere partners. In regio Rotterdam-Rijnmond waren dit onder andere ondernemersvereniging Deltalinqs, DHMR, Scheepvaart Adviesgroep Noordzee en NVKK. Regio Rotterdam-Rijnmond onderhield actief klantcontact en besprak vragen en klachten rechtstreeks via het CRM-systeem.
Blokkades
Regio Amsterdam-IJmond kreeg te maken met blokkades van de Zeesluis IJmuiden door milieuactivisten. Loodsen noch medewerkers waren doelwit van de acties, maar werden wel geconfronteerd met onrust en media-aandacht. Dankzij een goede samenwerking met Havendienst Amsterdam, werd de veiligheid van alle betrokkenen, omgeving en schepen gewaarborgd.
Congres IMPA 2024
In april kwamen loodsen van over de hele wereld naar Rotterdam voor het congres IMPA 2024. De deelnemers bespraken actuele thema’s zoals werken in oorlogsgebieden en organisatievormen voor de loodsdienst. Zij concludeerden gezamenlijk dat het loodsen van schepen specialistische vakkennis en jarenlange ervaring vereist. Daarom zijn stabiliteit en continuïteit van de loodsdienstverlening essentieel. In Nederland is dat goed geregeld maar in sommige landen is het een punt van grote zorg.
Samenwerking Nederland en Vlaanderen
Voor de regio Scheldemonden was 2024 een jaar met veel nieuwe maar ook onverwachte ontwikkelingen. Belangrijke gebeurtenis was uiteraard de opening van de Nieuwe Sluis in Terneuzen (NST) door de koningen van Nederland en België. Alhoewel de volledige operationele ingebruikname nog even op zich laat wachten zijn de verwachtingen hoog gespannen. Het project is tot stand gekomen door een intensieve samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen en daarmee een voorbeeld voor de in deze regio cruciale bilaterale samenwerking. Helaas staat deze grensoverschrijdende samenwerking soms ook onder druk. Voorbeeld hiervan is de arbitragezaak ten aanzien van de zogenaamde “knip” in het VTS-gebied Zandvliet.
Maar ook andere internationale ontwikkelingen drukken een stempel op de regio. Voorbeeld hiervan is de problematiek omtrent de zogenaamde schaduwvloot welke betrokken is bij het ontwijken van de Europese sancties ten aanzien van de Russische federatie. Vanwege de non- discriminatoire dienstverlening van de registerloodsen is het daarom van groot belang dat er een intensieve samenwerking is tussen de verantwoordelijke overheidsinstanties en het Loodswezen. De contacten met de actoren zoals de Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit (GNA), Rijkswaterstaat (RWS) en Agentschap voor Maritieme dienstverlening en Kust (MDK) zijn hierbij van essentieel belang. Dit geldt eens temeer voor de intensieve operationele samenwerking met onze Vlaamse collega’s van Dienst afzonderlijk beheer Loodswezen (DABL) en Vloot. Het is belangrijk om te benadrukken dat deze geen enkele hinder heeft ondervonden van de eerder genoemde soms onder druk staande bilaterale samenwerking.